'Leren leren'

Workshops studievaardigheden

//Workshops ‘Leren leren’
Workshops ‘Leren leren’2019-08-15T15:58:13+02:00

Module 1: Plannen en organiseren

Pubers vinden het vaak lastig hun huiswerk planmatig en gestructureerd aan te pakken. Ze vinden het moeilijk om op tijd te beginnen en kunnen niet inschatten hoeveel tijd er nodig is om goed te leren voor toetsen en overhoringen. Eigenlijk is dat ook wel veel gevraagd omdat deze zogenaamde executieve functies nog volop in ontwikkeling zijn. We kunnen ze hierbij natuurlijk wel een handje helpen.

In deze module laten we je aan de hand van je eigen huiswerk heel praktisch ervaren hoe je overzicht creëert, je huiswerk inplant en hoe je het vervolgens zo effectief mogelijk leert. We laten je hierbij verschillende planningsmethodes zien, zodat je zelf kunt kiezen wat jou het meest aanspreekt. Ook bespreken we hoe je ervoor zorgt dat je aan alle voorwaarden hebt voldaan om tot leren te komen en wat daarbij van belang is.

Module 2: Leerstrategieën, hoe leer jij het best?

In deze workshop ga je op zoek naar jouw meest effectieve leerstrategie(ën). Elke deelnemer doet vooraf thuis een kort interactief onderzoek (je krijgt hiervoor per mail een link en een korte instructie toegestuurd) en met jouw leerprofiel in de hand (het resultaat van het onderzoek) kun je tijdens deze les op zoek naar bijpassende leerstrategieën. Alle leerstrategieën worden besproken aan de hand van voorbeelden en er is veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. Je krijgt tips & trics en er zijn allerlei hulpmiddelen aanwezig om het leren gemakkelijker te maken. Alles kan natuurlijk worden uitgeprobeerd.

Voortaan weet jij precies op welke manier de informatie het meest effectief bij jou binnenkomt én wat je kunt doen om het sneller en beter te onthouden.

Je kunt het leerstrategie onderzoek ook individueel doen met je ouder(s) erbij. Hoe dat werkt lees je hier

Module 3: Begrijpend lezen

Vind je het moeilijk om de kern uit een tekst te halen? Om hoofd- en bijzaken te onderscheiden? Om je samenvatting kort en krachtig te houden omdat je alles belangrijk vindt? Kom dan naar deze workshop en leer in 1,5 uur hoe je de structuur en opbouw van de tekst kunt herkennen en gebruiken. Zodat je beter begrijpt wat je leest. Ook leer je zogenaamde signaal- en functiewoorden ontdekken, die aangeven dat er iets belangrijks komt. Je gaat naar huis met een stappenplan waarmee je zelf kunt oefenen met je eigen lesstof om de techniek helemaal onder de knie te krijgen.

Module 4: Samenvatten

In deze workshop leren we je hoe je een verkorte weergave kunt maken van de hoofdzaken van een tekst of verhaal; een samenvatting dus. Door een samenvatting te maken dwing je jezelf om de stof ‘begrijpend’ te lezen omdat je de hoofdzaken eruit moet zien te halen. Als je die hoofdzaken vervolgens in eigen woorden probeert op te schrijven, onthoudt je ze beter én hebt je alle belangrijke punten op een rijtje. In welke vorm je jouw samenvatting het liefst zet, is aan jou. We laten je verschillende mogelijkheden zien.

Als je module 2,Hoe leer jij het liefst?hebt gedaan, weet je precies welke manier(en) van samenvatten jou het meest helpt om de stof te onthouden. Hier leer je vervolgens hoe je die samenvatting maakt.

Module 5: Mindmappen – een beeld zegt meer dan 1000 woorden..

In deze module leer je een mindmap maken; een kleurrijk overzicht met de belangrijkste woorden van de stof die je moet onthouden. Omdat je hersenen vooral kernwoorden en plaatjes onthouden werkt een mindmap beter dan een geschreven samenvatting. Probeer maar eens een hele lap tekst in je hoofd te krijgen, hoe moeilijk is dat! Het maken van een mindmap helpt je ook om de detailinformatie uit de tekst te onthouden. Hoe dat werkt? Je geheugen koppelt dit als het ware aan de kernwoorden die je in de mindmap opneemt. Je zult merken dat je, wanneer je de mindmap op een later tijdstip nog eens doorneemt, je veel meer hebt onthouden dan je gewend bent.

Het is wel belangrijk dat je de mindmap volgens een vaste structuur maakt want anders werkt het niet. Tijdens deze workshop leer je precies hoe je dat doet. Daarna kun je er thuis, met je eigen lesstof, mee aan de slag.

Wist je dat je je mindmap ook op je tablet, pc of telefoon kunt maken? Ook dit laten we je zien in deze workshop.

Module 6: Woordjes en begrippen leren

Vind jij het lastig om die Engelse of Duitse woordjes erin te krijgen? Of heb je meer moeite met het leren van begrippen? Misschien vind je beide lastig. Tijdens deze workshop leer je hoe je het leren van woordjes en begrippen het beste kunt aanpakken.

Leren is vooral herhalen, dat weet je natuurlijk wel. Jammer genoeg zijn er maar erg weinig mensen die na 1x leren alle woordjes of begrippen kennen. Je zult ze dus vaker moeten zien of horen om ze te kunnen onthouden. Er zijn gelukkig wel een paar technieken en hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen. We laten je verschillende manieren zien en uitproberen en sturen je naar huis met de juiste aanpak voor jou.

Module 7: Braingym

Data en prijzen

Wil je weten wanneer deze workshops gegeven worden? Bekijk de kalender >>

Nieuwsgierig naar het effect van MILS?

Kom dan naar de kennismakingsworkshop "Effectiever leren met MILS"!

Op 17 maart 2016 kun je tijdens een interactieve workshop kennismaken met MILS, leerstrategieën en leerhulpmiddelen. Na 1,5 uur ga je met nieuwe inzichten en tips naar huis! Meer informatie?

Waar: Gemeenteplein 65 te Heerenveen
Tijdstip: 20.00 - 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

In samenwerking met:

logo Bureau v Bodegom

augustus 2019
M D W D V Z Z
« mrt    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031