Hoe krijg ik meer ‘Focus’

Als je goed wilt presteren op school is het nodig om je aandacht steeds te houden bij de dingen die voor je schoolwerk belangrijk zijn. Wanneer je voortdurend wordt afgeleid door alles wat er om je heen gebeurt, in de klas of tijdens het maken van je huiswerk, gaat het mis. Je moet je dus leren afsluiten voor dingen die je focus verstoren. Dan pas kun je al je aandacht richten op die zaken die nodig zijn om goede cijfers te halen. In deze training krijg je inzicht in factoren die je kunnen afleiden en leer je hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer geconcentreerd aan het werk kunt.

Deze training bestaat uit 4 bijeenkomsten van 1,5-2 uur.

Module 1: Inzicht in aandacht & doelen stellen

Je hebt het meestal niet meteen door dat je aandacht is afgedwaald. Je gedachten zijn bijvoorbeeld al even bij die ruzie met je vriend of vriendin voordat je merkt dat je niet meer met je huiswerk bezig bent. Hoe sneller je doorhebt dat je bent afgeleid, hoe sneller je je aandacht weer kunt richten op de dingen die belangrijk zijn.

In deze eerste bijeenkomst krijg je meer inzicht in waar je precies bent met je aandacht. Je leert wat ervoor nodig is om gefocust te blijven. Ook leer je je bewust worden van de factoren die zorgen voor afleiding tijdens het maken en leren van je huiswerk, of tijdens de les.

Er zijn verschillende manieren die ervoor kunnen zorgen dat je weer geconcentreerd aan het werk gaat en blijft. In deze module wordt ingegaan op de eerste manier om gefocust te blijven, namelijk ‘doelen stellen’. Door doelen te stellen kun je gericht toewerken naar bijvoorbeeld een toetsmoment of een examen. Als je het goed gebruikt, kan het je helpen om het maximale uit jezelf te halen. Doelen zorgen voor motivatie, zelfvertrouwen, concentratie en plezier.

In deze module leer je hoe je zelf doelen kunt stellen en er gericht naartoe kunt werken.

Module 2: Denk je sterk – gedachtenkracht en omgaan met spanning

In deze bijeenkomst wordt ingegaan op twee andere manieren die ervoor zorgen dat je je aandacht  kunt houden bij zaken die belangrijk zijn voor je schoolwerk.

Allereerst worden je prestaties voor een belangrijk deel beïnvloed door jouw manier van denken; je mindset. Als je negatief denkt is er een grote kans dat het inderdaad niet goed gaat. Je gaat op deze manier steeds meer geloven in je eigen negatieve gedachten. Gelukkig is het mogelijk om je manier van denken te veranderen, waardoor je minder last hebt van angst om te falen en waardoor het leren van een toets of het maken van je huiswerk prettiger verloopt.

Daarnaast is het zo dat als je teveel of te weinig spanning voelt voor een belangrijke gebeurtenis, je niet optimaal kunt presteren. Je concentratie is in dit geval niet goed genoeg. Een gezonde dosis spanning is nodig om goede resultaten te halen. Het gaat er tijdens een belangrijke toets niet om dat je helemaal geen spanning meer voelt, maar dat je leert om de spanning te beheersen.

In deze module gaan we oefenen met gedachtenkracht. Door het beïnvloeden van je eigen gedachten kun je ervoor zorgen dat je beter gaat presteren.

Daarnaast leer je oefeningen die je kunt gebruiken om tijdens een belangrijk (toets-)moment een gezonde dosis spanning te ervaren. De spannings- en ontspanningsoefeningen zullen gedurende de rest van de ‘Focus’ training terugkomen.

Module 3: Aandachtscontrole

Bij het maken en leren van je huiswerk is het belangrijk om je goed te concentreren. Dit betekent dat je in staat bent je te richten op zaken die met je schoolwerk te maken hebben. Als je aan andere dingen denkt, heb je minder aandacht om hiermee bezig te zijn.

Het kan zijn dat je soms bent afgeleid door dingen van buitenaf, zoals bijvoorbeeld werkzaamheden buiten het klaslokaal. Een ander moment kan het zijn dat je afleiding ervaart door iets van binnenuit, bijvoorbeeld omdat je trek hebt in een broodje. En zo zijn er nog meer manieren waarop je aandacht gericht kan zijn. Wanneer je op het juiste moment de juiste vorm van aandacht gebruikt, lukt het beter om geconcentreerd aan het werk te gaan.

In deze module krijg je oefeningen aangereikt die je helpen om je aandacht zo te richten dat je in staat bent om je schoolwerk zo goed mogelijk uit te voeren.

Module 4: Stel je voor..

Mentaal voorstellen oftewel visualisatie is het in gedachten voorstellen van bepaalde gebeurtenissen of situaties. Omdat er op school vaak gepresteerd moet worden onder druk, kan dit zorgen voor spanningen en emoties of zelfs angst. Door gebruik te maken van visualisatie is het mogelijk om je op lastige situaties voor te bereiden. Het kan je helpen om met de juiste mindset en zelfvertrouwen aan iets te beginnen, ook in situaties die nieuw en lastig zijn.

Daarnaast wordt er tijdens deze bijeenkomst ingegaan op het opstellen van een ‘Actieplan’ en er wordt besproken waarom het goed is om te reflecteren op een voor jou belangrijke geleverde prestatie, de zogenoemde ‘Actiereflectie’.

Met een ‘Actieplan’ ben je beter voorbereid op een prestatie waarvan je weet dat die spanning kan oproepen. Hiermee heb je meer aandacht voor de taak die nodig is om het gewenste resultaat te bereiken. Door middel van ‘Actiereflectie’ kun je leren van je eigen acties door objectief en eerlijk terug te kijken op je eerdere prestaties. Je kunt de aanpak die je had om bijvoorbeeld een toets voor te bereiden en te maken eventueel aanpassen, om zo nog meer uit jezelf te halen.

Data en prijzen

Wil je weten wanneer de workshop gegeven wordt? Bekijk de kalender >>