Faalangst de baas

//Training Faalangst de baas
Training Faalangst de baas2019-08-13T14:44:38+02:00

Faalangst op school kan ervoor zorgen dat jouw kennis niet goed tot uiting komt. Je ervaart angst voor belangrijke taken, zoals een proefwerk of een presentatie. Als je een vraag krijgt van de leerkracht en je blokkeert, dan wordt er al snel gedacht dat je het antwoord niet weet.

Als je een proefwerk of toets moet maken en je hebt faalangst, kan dit ervoor zorgen dat je beneden je niveau presteert. Je kunt namelijk niet rustig en logisch nadenken door de spanning die je ervaart als gevolg van die faalangst.

De angst wordt vaak ook heel lichamelijk: je begint te zweten, wordt rood, je hart klopt in je keel en je ademhaling wordt sneller. Ook kun je van te voren al buikpijn of hoofdpijn krijgen als je alleen maar dénkt aan de taak waar je zo tegenop ziet. Heel vervelend allemaal en erg belemmerend voor je ontwikkeling.

Het is dus belangrijk om faalangst aan te pakken. Zodat je meer plezier in het leren krijgt en je prestaties op school zullen verbeteren.

De begeleiding van faalangst kan op twee manieren: door mee te doen aan een groepstraining óf een individueel coachingstraject. Bij de groepstraining zijn minimaal 3 en maximaal 5 deelnemers zodat in een veilige omgeving kan worden geoefend. Een coachingstraject is 1-op-1. Jij staat centraal en er kan volledig op jouw problemen én de aanpak daarvan worden ingezoomd. Waar voel jij je het prettigst bij?

Wat houdt een faalangst training in?

De training bestaat uit 3 bijeenkomsten van maximaal 2 uur:

Bijeenkomst 1: Aandacht voor het denken

Veel jongeren met faalangst denken negatief. Ze denken dat ze het niet kunnen of dat het toch weer misgaat. Je manier van denken beïnvloedt voor een groot deel je prestaties. Als je negatief denkt is er een grote kans dat het inderdaad niet goed gaat. Je gaat op deze manier steeds meer geloven in je eigen negatieve gedachten. Gelukkig is het mogelijk om je manier van denken te veranderen. Zodat je minder last hebt van angst om te falen én het leren van een toets of het maken van je huiswerk prettiger verloopt. 

In deze bijeenkomst wordt bovendien aandacht besteed aan het leren omgaan met spanning. Want als je teveel of te weinig spanning voelt voor een belangrijke gebeurtenis, kun je niet optimaal  presteren. Een gezonde dosis spanning is nodig om goede resultaten te halen. Het gaat er tijdens een belangrijke toets niet om dat je helemaal geen spanning meer voelt, maar dat je leert om de spanning te controleren. 

In deze bijeenkomst krijg je verschillende oefeningen aangereikt die zorgen dat jouw manier van denken je helpt om goed te kunnen presteren. 

Daarnaast krijg je oefeningen die je kunt gebruiken, zodat je tijdens een belangrijk (toets-)moment een gezonde dosis spanning ervaart. De spannings- en ontspanningsoefeningen zullen gedurende de rest van de faalangsttraining terugkomen.

Bijeenkomst 2: Plannen en organiseren

Pubers vinden het vaak lastig hun huiswerk planmatig en gestructureerd aan te pakken. Ze vinden het moeilijk om op tijd te beginnen en kunnen niet inschatten hoeveel tijd er nodig is om goed te leren voor toetsen en overhoringen. Eigenlijk is dat ook wel veel gevraagd, omdat deze zogenaamde executieve functies nog volop in ontwikkeling zijn. We kunnen ze hierbij natuurlijk wel een handje helpen. 

Leerlingen met faalangst leren vaak te veel of te lang, juist omdat ze bang zijn het tijdens een toets of presentatie niet meer te weten. Maar leren ze wel effectief en hebben ze voldoende grip op hun planning? Inzicht in de juiste studieaanpak en een goede planning geeft rust en vertrouwen. Een belangrijke stap in het proces om faalangst de baas te worden.

In deze bijeenkomst laten we je aan de hand van je eigen huiswerk heel praktisch ervaren hoe je overzicht creëert, je huiswerk inplant en hoe je het vervolgens zo effectief mogelijk leert. We laten je hierbij verschillende planningsmethodes zien, zodat je zelf kunt kiezen wat jou het meest aanspreekt. Ook bespreken we hoe je ervoor zorgt dat je aan alle voorwaarden hebt voldaan om tot leren te komen en wat daarbij van belang is. 

Bijeenkomst 3: Bouwen aan je zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen heb je nodig om faalangst te overwinnen. Zelfvertrouwen krijg je van successen. Dit kunnen resultaten op school zijn, maar ook als je je ergens in hebt verbeterd kun je meer zelfvertrouwen krijgen. Bovendien is jouw manier van omgaan met tegenslagen bepalend voor je zelfvertrouwen.

Om meer zelfvertrouwen te krijgen, is het belangrijk dat je zelfkennis hebt. Wanneer jij weet waar je goed in bent en welke eigenschappen je minder leuk vindt aan jezelf, kun je bouwen aan een realistisch zelfbeeld.

Er zijn verschillende manieren om  je zelfvertrouwen te vergroten. In deze bijeenkomst krijg je methoden en oefeningen aangereikt die je hierbij kunnen helpen.

Wat houdt individuele coaching bij faalangst in?

Vind je het prettiger om 1-op-1 met je faalangst aan de slag te gaan? Tijdens een coachingstraject van maximaal 5x een uur gaan we, net als bij de training, in op gedachtenkracht & mindset, omgaan met spanning en bouwen aan zelfvertrouwen. De manier waarop we aan de slag gaan is iets anders dan in de training. Er is geen vaststaand programma. We kunnen kiezen uit alle beschikbare oefeningen en methodes voor wat specifiek bij jouw past om de faalangst te bestrijden. Kortom: er is meer ruimte voor jouw persoonlijke inbreng dan tijdens de training.

Data en prijzen

Wil je weten wanneer de workshop gegeven wordt? Bekijk de kalender >>

Nieuwsgierig naar het effect van MILS?

Kom dan naar de kennismakingsworkshop "Effectiever leren met MILS"!

Op 17 maart 2016 kun je tijdens een interactieve workshop kennismaken met MILS, leerstrategieën en leerhulpmiddelen. Na 1,5 uur ga je met nieuwe inzichten en tips naar huis! Meer informatie?

Waar: Gemeenteplein 65 te Heerenveen
Tijdstip: 20.00 - 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

In samenwerking met:

logo Bureau v Bodegom

augustus 2019
M D W D V Z Z
« mrt    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031