
Nu de eerste toetsweken zijn aangebroken, is het handig om eens even stil te staan bij het plannen en leren van toetsen. Want dat is niet voor iedereen even vanzelfsprekend.
De meeste leerlingen halen hun huiswerk van Magister of SomToday en kijken daarbij niet al te ver vooruit. De belangrijkste drijfveer is dat het huiswerk voor morgen af moet zijn. Dit heeft als nadeel dat je het overzicht mist en je misschien wel eens tot verassingen komt te staan. Een goede voorbereiding op een toets betekent al een week van te voren beginnen met leren. Als je dat niet inplant, moet je alles op de laatste dag nog leren.
Met als gevolg dat je in tijdnood komt en misschien niet het cijfer haalt dat je zou willen. Ook komt je andere huiswerk hiermee in de knel waardoor je continu achter de feiten aan blijft lopen. Hoe kun je dat nu voorkomen?
Je weet vast wel dat je leert door herhaling. Wanneer je iets voor het eerst hebt gelezen, gehoord of gezien, ben je na een uur al meer dan de helft weer vergeten. Na 1 dag weet je nog ongeveer 20% van wat je hebt geleerd. Je moet het dus weer opnieuw doornemen om het beter te kunnen onthouden maar ook na een tweede en derde keer leren blijft er nog te weinig hangen. Pas na de vierde keer (dus na 3x herhalen) kun je 80 tot 90% van de stof navertellen.
Dit betekent dat je voor het leren van toetsen ruim van te voren moet beginnen, liefst al 1 week van te voren. Je gaat gedurende de hele week elke dag een deel van je toets inplannen om te leren. En elke volgende dag ga je het geleerde van de vorige dag herhalen. Dit ziet er in de praktijk als volgt uit:
Dag 1: Deel de lesstof op in vier delen en leer het eerste deel van de lesstof
Dag 2: Het eerste deel herhalen – Het tweede deel van de lesstof leren
Dag 3: Deel 1 en 2 herhalen – Het derde deel van de lesstof leren
Dag 4: Deel 1, 2 en 3 herhalen – Het vierde deel van de lesstof leren
Dag 5: Alles herhalen.
Het NHI werkt met eigen planners waarin je duidelijk en overzichtelijk je toetsen en je andere huiswerk invult. Ook leren wij je aan om je huiswerk te maken op de dag dat je het opkrijgt en niet, zoals de meeste leerlingen doen, een dag van te voren nog te maken. Voordeel hiervan is dat de stof nog vers in het geheugen zit. Dit vergemakkelijkt het leer- en maakwerk en kost je dus minder tijd dan wanneer je het later doet. Ook heb je zo de eerste herhaling al direct te pakken én ben je altijd ‘bij’ zodat je niet meer schrikt van een onverwacht SO.