Veel leerlingen raad ik aan om te gaan mindmappen in plaats van een samenvatting te schrijven. Waarom? Redenen genoeg maar de belangrijkste is: Omdat je de stof er zoveel gemakkelijker door kunt onthouden.
Beide hersenhelften werken samen
Een samenvatting schrijven kost tijd, veel tijd, en de valkuil is dat je geneigd bent te veel op te schrijven. Je hebt dus al snel een hele lap tekst en daarmee schiet het samenvatten zijn doel voorbij. Want probeer zo’n lap tekst maar eens in je hoofd te krijgen; dat is best een uitdaging. Bij het maken van een mindmap gebruik je beide hersenhelften; links voor o.a. tekst en structuur en de creatieve rechterhelft voor o.a. beelden en kleur. Hierdoor werken ze goed samen en is het gemakkelijker om de stof te onthouden.
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden!
Volgens het bekende spreekwoord zegt een beeld meer dan 1000 woorden. En dat is precies hoe een mindmap werkt. Door de overzichtelijke structuur van de kleurrijke takken wordt het door je hersenen gezien als een plaatje dat rechtstreeks in je lange termijn geheugen wordt opgeslagen. Wanneer je de mindmap na een tijdje weer tevoorschijn haalt zul je merken dat je je verassend veel zult herinneren van het betreffende onderwerp.
Een goede voorbereiding op een toets
Leren is herhalen en met een mindmap wordt dat leuker en effectiever. Probeer het eens bij de voorbereiding op een toets. Begin een week van te voren en maak als eerste een mindmap over het te leren onderwerp. Die pak je er de volgende dagen steeds bij om de stof te herhalen. Je zult je vrij gemakkelijk de achterliggende informatie herinneren van de kernwoorden en/of tekeningen in je mindmap. Wil je meer weten over het leren voor toetsen lees dan deze blog.
Je kunt een mindmap op twee manieren maken; op papier en digitaal. Er is verschillende software voor pc en laptop en er zijn apps voor tablet en telefoon, bijv. Simplemind+ en XMind. Beide in gratis en betaalde variant.
Hoe maak je een mindmap?
Er zijn een aantal regels waar je je bij het maken van een mindmap aan moet houden om het goed voor je te laten werken. En verder is het net als met het aanleren van andere nieuwe vaardigheden: je moet het even een paar keer gedaan hebben om er handigheid in te krijgen. Succes!
- Je neemt een vel papier (A4 of A3) en legt dat horizontaal voor je neer. Schrijf of teken het hoofdonderwerp in het midden van het blad. Het is belangrijk dat je genoeg ruimte hebt om verschillende takken en zijtakken te tekenen.
- Teken vanuit het hoofdonderwerp takken voor de deelonderwerpen, te beginnen rechts bovenin en vervolgens met de klok mee. Maak per alinea, paragraaf of hoofdstuk een tak, afhankelijk van de lengte van de tekst die je moet leren.
- Schrijf elk deelonderwerp in 1 woord op de takken. Hierdoor geef je jouw mindmap structuur en houd je het overzichtelijk.
- Teken vervolgens dunnere takken voor de verdere details van een deelonderwerp en zet deze ook in 1 kernwoord op de takken. Op de vertakkingen werk je de alinea/paragraaf/hoofdstuk verder uit met belangrijke termen, sleutelwoorden, jaartallen etc. Hoe meer vertakkingen, hoe gedetailleerder de mindmap.
- Gebruik per tak een andere kleur en zet de tak dicht bij het hoofdonderwerp dikker aan dan de takken vanaf de deelonderwerpen.
- Vul je mindmap aan met tekeningen en symbolen. Hoe meer, hoe beter. Zoek bijv. in google afbeeldingen naar voorbeelden ter inspiratie en maak je geen zorgen dat je niet kunt tekenen!
- Gebruik verbindingslijnen en pijlen om verbanden te leggen.